Mästarnas nya stil

Det blev ingen uppföljning med seger direkt efter seger. Såklart. 1-1 hemma mot Luleå kan aldrig vara godkänt, men man ska också tänka på att Luleås taktik var att fimpa så mycket av fart och fläkt som möjligt. Innan matchen berättade Roger Rönnberg om bortalagets taktik, och då nämnde han inte med ett enda ord om vad hans eget lag skulle prestera med ett eget spel. Istället berättade han att man skulle göra allt för att stoppa upp farten i mittzon och att hålla nere tempot för att göra det svårt för HV. En väldigt mysig, publikfriande och utvecklande taktik kan tyckas, men så är ju inte luleå något hockeylag heller.

Taktiken lyckades Luleå dock bra med. HV hade pucken i ungefär 59 minuter av matchen, men utan att skapa speciellt många målchanser. Själva bjöd inte Luleå på någon hockey alls, och totalt sett måste Luleås insats vara blande de sämsta och mest destruktiva som skådats i Jönköping. Inte ens när de brandgula spelade i powerplay lyckades man ens få låna pucken.

Att HV ändå inte lyckas vinna matchen är givetvis ett stort misslyckande. Skärpan är från de flesta håll mycket bättre nu, men fortfarande finns en hel del mer att önska av intensiteten. Det allra störta problemet är dock att ingen går på mål. Ingen tar stryk framför målvakten, och då är det också helt omöjligt att göra mål. Att Mattias Modig, som är en av de sämre elitserieburväktarna i modern tid, lyckas rädda 37 skott och bara släpper ett i Kinnarps säger väl allt. Det beror givetvis på att han fick ta alla skott helt oskymd, och trots att han släppte returer på ALLA skott han fick emot sig så fanns inte en HV-spelare först på pucken en enda gång.

Det är lätt att säga att så länge HV skapar chanser så kommer målen. Det beror tydligen på oflyt just nu. Så är det givetvis inte. Så länge HV inte har folk på mål så kommer man inte heller göra några mål, inte på 5 säsonger om det skulle vara så. Det finns nämligen inte en enda målis över division 2 i Sverige som helt oskymd skulle släppa mer än ett mål per match.
 
Om HV däremot får in folk på mål och börjar lägga in puckar så kommer garanterat målen. Det är först då man kan börja snacka om otur och marginaler och "målen kommer om vi bara fortsätter". Nu är man bara lata och rädda, då hjälper inget puckinnehav och inga bortförklaringar i världen.

Från att ha varit ett lag i Ledin-style så är HV nu ett lag i Lindström-style. Från frän, fartfylld och orädd till något anonymt, medelmåttigt som skiter på sig när det hettar till. Gör om. Gör rätt.

Förutom att skicka folk på mål finns en detalj som måste åtgärdas redan till nästa byte. Just nu forecheckar HV genom att åka fram och markera, peta lite med klubban och sedan svänga av i en stor båge. I fortsättningen vill jag se forechecking där varje enskild spelare forcheckar och sedan fullföljer sin tackling. En back ska veta att han inte har någon tid på sig att få iväg ett uppspel. Då kommer dels uppspelen bli stressade och HV kan vinna puck (om man inte lyckas checka fast pucken direkt), och dels kommer man dra igång både det egna laget och publiken. Gör om, gör rätt. Spelare som inte vågar ta kroppskontakt kan skickas till danska ligan per omgående.

/Bid.


Kommentarer
Postat av: greger

Men så behöver man ju inte spela publik hockey på bortaplan heller, men kan ju kolla tabellen om du nu vill se hur bra HV är!

2008-11-19 @ 15:26:11
Postat av: nidek

2008-11-19 @ 22:56:02
Postat av: nidek

Bra inlägg. Håller med, det är alldeles för lojt och viljelöst i HV nu. Våga visa lite ... för fan!

2008-11-19 @ 22:57:23
URL: http://alltidhv.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0